Oldalak

2012. május 25., péntek

Bodza szorp

Most viragzik a bodza. Ilyenkor tobb liter (15-20) higithato szorpot keszitunk a friss bodza viragokbol ami egesz nyaron oltja a csalad szomjat. Nem javasolt a gyerekeknek cukros szorpot adni, legalabbis nem folyamatosan, de ez megis egeszsegesebb mint a boltbol vasarolt uditok es hutoben eltarthato egesz nyaron. Mindenkeppen azt javasolnam hogy olyan helyrol szedjunk bodzat ahol nincs autout a kozelben vagy mas szennyezo forras.







Hozzavalok:
1 liter viz
12 nagy bodzavirag
6 citrom
75 dkg cukor

En a vizet felfozom es meg forron elkavarom benne a cukrot. Az eredeti recept szerint 1 liter vizhez 1 kg cukor jar, de szerintem az tul sok, sosem tettem annyit. Ha kihult beleteszem a bodzaviragokat (nem mosom meg oket) es a karikara vagott, elozoleg alaposan megmosott citromokat (hejastol); igy allni hagyom 24-48 oran at, ezalatt az ido alatt is javasolt hutoben tartani szerintem. Ezutan leszurom es uvegekbe toltom, elozoleg a citrom karikakat belecsavarom. Lehet egyszerre nagyobb mennyiseget is kesziteni belole, en 5 litret szoktam egyszerre. Termeszetesen minel tobb a bodza es a citrom benne, annal finomabb.

2012. május 24., csütörtök

Tavaszi viragok - Tulipan





A tulipan vitathatatlanul a tavaszi honapok legszebb disze. Jo ha van korai es kesei tulipanunk is mert akkor egesz aprilis-majusban viritanak a kertben. Kivalo vagott virag, a vazaban is ugyanolyan hosszu eletu mint a kertben. Nem minden evben viragzik egyforman, altalaban minden masodik evben viragzik gazdagabban.




Az un. "hazi" (vagyis nem holland) tulipant nem muszaj minden evben kiasni, tobb even keresztul maradhat egy helyen. Dednagymamamtol maradt ez a nehany hegyes szirmu piros tulipan aminek amolyan "igazi magyar" formaja van (a kepen az alacsonyabbak) sajnos most nem talaltam olyan kepet amin jobban latszana. Minden evben gazdagon viragzik es vazaban is tovabb megmarad mint a "hagyomanyos hazi" tulipan.
Ha viragladaban szeretnenk tartani vigyazzunk arra hogy a hagymak ne fagyjanak el a teli hidegben, viszont a tavaszi fagyok szuksegesek ahhoz hogy viragozzon.

Tavaszi viragok


A legkorabbi viragom a kertben a Crocus, idojarastol fuggoen Februar vegetol Marcius vegeig viragozhat. A feher peldanyaim ennel kesobb es rovid ideig viragoznak.


A kovetkezo a Narcisz, amit sajnos "szobai korulmenyek kozott", vagott viragkent tudok tartani, mert rendszeresen megeszi oket egy kemenyhatu, szoros, fekete bogar.






Tavaszi kollekcio az ablakban mar janua-februartol diszeleghet. Itt: Kankalin, Torpe Irisz es Ormenygyongyike hangulatos zold kaspokban.



Nagy kedvencem a feher Tatarvirag, ami a tulipanokkal egyszerre nyilik, majus 1.-jere mindig garantalt a viragpompa. Elviragzas utan hagyom hogy elszorja a magjat s csak azutan vagom vissza. Egyebkent egesz evben zold.


Aprofeju Arvacska viragladaban a husveti dekoracio resze.



Majustol nyilik a Pazsitszegfu, itt meg bimbos allapotban; gyonyoru sziklakerti noveny ami telen- nyaron zold.